𝕭𝖆𝖘𝖙𝖆𝖗𝖉𝖘 𝖔𝖋 đ•­đ–”đ–đ–šđ–˜đ–‘Ă€đ–“

Mark Ruffneck

Kategori: AllmÀnt

1. Tjena! Hur Àr dagsformen?

Hej, Dagsformen Àr bra, bara lite Jet Lag efter US turnén.

2. NÀr började du spela trummor och varför blev det just trummor?

Jag började spela trummor nÀr jag var kanske 13-14. Jag testade spela gitarr först, men sÄlde den till min kompis och började med trummorna istÀllet.

3. Spelar du nÄgra andra instrument?

Nej

4. Hur, var och nÀr bildades OZ?

OZ bildades av mig och basisten Tauno Vajavaara i Nakkila Finland nĂ„gon gĂ„ng 1977. Jag hade blivit trött pĂ„ att spela samma Beatles lĂ„tar om och om igen! Och ville starta ett band som spelade BARA hard rock! Sommar, Sol och Öl!, dĂ„ kan man starta hard rock band, eller hur!

5. Har du spelat i nÄgra andra band Àn OZ?

Innan OZ spelade jag med nÄgra lokala band i Nakkila Finland, men de varade inte sÄ lÄnga stunder, mest som tidsdrift!

 

 

6. Hur var det att spela hÄrdrock i Finland pÄ 70-80 talet? Michael Monroe frÄn Hanoi Rock sa vÀl att dom blev beskjutna en gÄng för att dom sÄg ut som dom gjorde? Inget liknande som hÀnt er?

Jepp, det var inte roligt alla gÄnger. Vissa spelningar slutade med att vi inte fick spela alls för vi spelade sÄ jÀvla högt! Heh, vi hade pÄ den tiden Finlands största PA system, sÄ vi kunde spela högt! Hanoi Rocks spelade ett par gÄnger som "Supporting Act" för OZ i Finland under de "gamla goda tiderna". Finland pÄ 70-80 talet var inte samma metal land som Finland Àr nuförtiden.

7. Varför blev det sÄ smÄningom flytt till Stockholm för er?

Som jag sade tidigare, vi hade turnerat i Finland 5-6 Är och vi tyckte att det var tid att göra nÄgot annat! Efter "Fire in the Brain" skivan blev vi ett internationellt band och OZ skivor sÄldes i USA, Canada, Japan, Tyskland, Holland osv och dÄ tÀnkte vi att nu Àr det dags att flytta till Stockholm, dÀr vÄrt skivbolag var!

8. PÄ omslaget till Fire In The Brain sÄ Àr det ju Quorthons (Bathory) arm man ser som hÄller i skallen. Hur kom det sig? Var det för att ni ligger pÄ Black Mark?

Quorthon Àr ju Börje Forsbergs son. Börje Forsberg var Àgaren av skivbolaget Tyfon AB som vi hade skrivit kontrakt med. Black Mark kom mycket senare med i bilden! Vi hittade pÄ idén och han bara gjorde det, inget annat!

9. Vad har du för minnen av Quorthon?

Han var trevlig men kanske en lite blyg pojke. Jag trÀffade honom första gÄngen nÀr han var 14-15 Är gammal. Han var med sin Pappa Börje i Finland och kollade nÀr vi spelade live nÄgonstans. Han var alltid i studion och hÀlsade pÄ OZ nÀr vi spelade in nÄgon skiva, och nÀr jag flyttade till Stockholm 1983 trÀffades vi ganska ofta. Vi var kompisar ÀndÄ fram till 1992, men dÀrefter sÄgs vi inte sÄ ofta pÄ grund av att jag slutade med musiken och började studera pÄ universitetet.

10. Gillar du Bathorys musik?

Jag kan sÀja att Bathorys musik inte ligger pÄ min "top ten" lista. Jag fick höra de första demo inspelningarna med Bathory och han frÄgade alltid mig; vad tycker du?! Vi diskuterade mÄnga gÄnger lÀnge om musik och Jay C. Blade lÀrde honom att spela gitarr i början av 80-talet

11. Royaltychecken till Turn The Cross Upside Down sÀgs ju ha varit pÄ 666 kr? Var det nÄt som bestÀmdes innan eller blev det sÄ som en kul grej?

Jepp det blev bara sÄ! Jag minns det fortfarande kristallklart! Vi var hemma hos mig och vi gick genom alla försÀljningssiffror om olika skivor och lÀnder med Börje. Plötslig börjar Jay skratta och han pekar pÄ pappret gÀllende försÀljning av "Turn the Cross Upside Down" och nÄgon royaltysiffra av den lÄten var 666 Kr. Vilken hÀndelse!

 

12. Efter det sÀgs ju Jay C Blade ha slutat skriva lÄtar med sataniska inslag? Varför tog han det beslutet?

Det stÀmmer inte alls! Jay har alltid skrivit vilka texter som han har velat och kommer ocksÄ göra sÄ i framtiden. Vissa gÄnger handlar texterna on verklighet och vissa gÄnger inte!

13. Varför lades OZ ner 91 och hur kom det sig att ni började igen 2010?

1991 hade vi (igen) problematik med bandet pĂ„ grund av för lite live spelningar! Motivationen för vissa bandmedlemmar var inte pĂ„ högsta nivĂ„n, sĂ„ jag bestĂ€mde att vi tar en liten paus! Hoppsan, pausen blev ganska lĂ„ng! Midsommar, Öl och Nokia mobil! ; Connecting People! Jag ringde till Jay och frĂ„gade hur han mĂ„dde? Han mĂ„dde bra! Jag frĂ„gade om han fortfarande skrev metallĂ„tar? Han svarade -Yes! Jag sa till honom att skicka det till mig om han hade nĂ„gra demos fĂ€rdiga. Och han sa att han skulle göra det!
Och vilka lÄtar!!! Hipp Hurrah och dÀrefter startade vi re-union projektet!

14. Hur kÀnns det att spela med OZ idag jÀmnfört med förr?


PÄ vissa sÀtt Àr det roligare idag Àn pÄ 80 talet. Allt Àr mer avslappnat men samtidigt mer professionellt.

15. Vilken skiva med OZ Àr du mest nöjd med?

Fire in the Brain var bra och en milstolpe för OZ. Burning Leather var en arbetsuppgift som vi lyckades göra och det lÄter bra! Men jag hoppas att den skivan som jag Àr mest nöjd Àr inte gjort Àn! Och det driver OZ att göra ny musik i tiderna nÀr musik inte har ekonomiska möjligheter att överleva!

16. Varför har eran sÄngare artistnamnet Ape?

SÀj det, heh! Han brukade klÀttra överallt nÀr han var yngre, sÄ det troligen har gett effekt för hans artistnamn.

17. Burning Leather frÄn 2011 bestod ju mest av nyinspelningar av gamla lÄtar. Kommer vi fÄ se mer nya album med OZ?

Hoppas sÄ. Vi planerar att börja med nya inspelningar under Äret och hoppningsvis att ett nytt album blir fÀrdigt under 2013.

18. Vilka var dina musikaliska förebilder nÀr du började spela?

Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple, Magnum , BTO och Rainbow som band
och som trumslagare, Cozy Powell och John Bonham.

19. Vilka band lyssnade du pÄ nÀr du vÀxte upp och vilka band lyssnar du pÄ idag?

Jag lyssnade Led Zeppelin, Black Sabbat, Deep Purple, Magnum, BTO, Rainbow och nÄgra till nÀr jag vÀxte upp. Idag lyssnar jag Led Zeppelin, Accept och gamla rockband frÄn USA.

20. Vad Àr nÀsta steg för OZ nu? NÄgra spelningar eller turnéer inbokade?

NĂ€sta steg Ă€r inspelningar av nya lĂ„tar, fĂ€rdigstĂ€lla nya albumet, spela in ny video och troligen dĂ€refter turnĂ© i USA, vĂ€stkusten! Vi kom hem frĂ„n USA nĂ„gra veckor sen och dĂ„ spelade vi i Östkusten!

 

KĂ€llor:

www.ozofficial.com

www.thirdwarning.com