𝕭𝖆𝖘𝖙𝖆𝖗𝖉𝖘 𝖔𝖋 đ•­đ–”đ–đ–šđ–˜đ–‘Ă€đ–“

ERIKA

Kategori: AllmÀnt

 AlbumcoverportrÀtt : Sofia Lundberg
 
1. Tjena! Hur Àr dagsformen?
Toppen, tack! Har krupit ur vinteridet o fÄtt vÄrkÀnslor
 
2. Vilken var din första kontakt med den hÄrdare musiken?
Om vi med hÄrdare inte menar black/ death utan hÄrdrock i allmÀnhet sÄ gÄr vi tillbaka till Black Sabbath, The Runaways o  Kiss pÄ  1970-talet. NÀr NWOBH kom sÄ var jag fast och nu firar jag 30 Är som heltidsarbetande ambassadör for the dark side of music ha ha
 
3. Lyssnades det pÄ mycket musik i ditt förÀldrahem?
Massor, min pappa Àlskar gammal storbandsjazz och trettiotalsschlager. Antagligen har jag omedvetet  lÀrt mig frasera sÄ bra  dÀrifrÄn *humblebrag
 
4. Hur tidigt började du sjunga och nÀr kÀnde du att det var just rock du ville sjunga?
Jag startade mitt första band som tolvÄring. Punk först, hÄrdrock nÄgot Är senare.
 
5. Spelar du nÄgra instrument eller Àr det bara sÄng som gÀller?
Jag kan plocka ut en melodi pĂ„ gitarr men gör aldrig det bland folk. Jag har ju varit bortskĂ€md med att bĂ„de jobba och leva ihop med fantastiska instrumentalister  sĂ„ det kĂ€nns...njaaaa....Min ljudtekniker och musikaliske wingman Alex Angleflod fĂ„r helt enkelt leva med att jag sjunger arr och ljud dĂ„ vi Ă€r i studion;”tĂ€nk dig ett sĂ„nt dĂ€r horn som i Robin Hood - filmen dĂ„ den tecknade rĂ€ven springer...” osv etc . Helt stört ha ha. Det bjuder jag pĂ„, för jag Ă€r betydligt mer easy going Ă€n vad rykten pĂ„stĂ„r..!
 
6. Hade du nÄgra förebilder som du sneglade pÄ nÀr du började stÄ pÄ scen?
Det fanns inga kvinnliga förebilder i genren utom möjligen The Runaways pÄ den tiden. Jag tillhör pionjÀrerna.
 
7. Du Àr ju född i SkellefteÄ. Fanns det nÄn rockscen att prata om dÀr pÄ den tiden?
Absolut! HÄrdrocken i början pÄ 1980-talet var stor dÀr. Jag kan inte nog hylla alla underbara eldsjÀlar pÄ kommunala musikskolan och studieförbunden, sÄ himla viktigt Àven tills dags datum. Heja heja er!
 
8. Du spelade i nÄgra punkband dÀr uppe. BerÀtta lite om dom?
Jag spelade gitarr och sjöng i ett par punkband som jag bildade. Sen drog jag igÄng hÄrdrockbanden Hardware och  Algerroad dÀr jag sjöng. LÄtskrivande har jag hÄllit med pÄ sÄ lÀnge jag kan minnas.
 
9. Senare blev det ïŹ‚ytt till Stockholm. KĂ€nde du att det var dĂ€r man behövde vara för att komma nĂ„n vart med musiken?
Ja. Jag hade ingen plan B förutom musiken.
 
10. Till slut slÀppte du debutskivan Cold Winter Night (1990). MÀrktes det snabbt att skivan tog fart?
Den spurtade till supersuccé redan frÄn första singeln.
 
11. MÄnga av lÄtarna pÄ albumet blev ju populÀra men kanske sÀrskilt Together WeŽre Lost. Hur kÀnde du sjÀlv för den lÄten dÄ och hur kÀnner du för den idag?
Jag Àlskade den direkt! Och det hÀnder ju att jag framför den fortfarande och det Àr en djÀvligt bra lÄt, helt enkelt.
 
12. Den tillhörande videon till Together WeÂŽre Lost snurrade ju ocksĂ„ otaliga gĂ„nger. Vad kan du berĂ€tta om inspelningen av den? Är det Yngwie som Ă€r med i bandet i videon med?
Det Àr folk frÄn Nasty Idols som Àr bandet i videon.
 
13. Det blev ju ett antal plattor som följde efter det. Vad av det du gjort skulle du sÀga att du Àr mest nöjd med?
Förhoppningsvis albumet som vi ligger i startgroparna för nu med planerad release vÄren
2019. Jag tar ett steg tillbaka mot powerballader etc jÀmfört med den lite hÄrdare Deaf, dumb & blonde frÄn 2016.
 
14. Det sÀgs ju att du i början av 90-talet var Sveriges nÀst populÀraste artist efter Carola?! MÀrktes det av mycket nÀr du var runt och spelade i Sverige?
Oooooh ja, mÄnga sprÀngda kravallstaket pÄ konserter och sÄnt. Men Àven en baksida med stalkers och sedermera skyddad identitet till lÄngt in pÄ 2000- talet.
 
15. Det Ă€r ju ingen hemlighet att du varit gift med Yngwie Malmsteen. En talangfull och samtidigt sĂ€regen ïŹgur. Vad skulle du sĂ€ga var det bĂ€sta kontra det sĂ€msta med honom?
Det bÀsta var, iaf pÄ den tiden, hans enorma passion för allt han verkligen gick in för , samt hans underfundiga humor. Det sÀmsta var hans lÄga impulskontroll.
 
16. Hur sĂ„g din egen karriĂ€r ut nĂ€r du var gift med honom? Följde du med Yngwiecirkusen runt eller ïŹck du sjĂ€lv gjort nĂ„gra spelningar i USA i samma veva?
Jag jobbade med mitt och han med sitt, för sÄ ville jag ha det. Yngwie hade gÀrna involverat oss mer i respektive karriÀr men det ville inte jag, jag behövde mitt privatliv med honom s a s. Han lade ett solo pÄ en av mina plattor och jag co-writade nÄgra lÄtar pÄ tvÄ av hans album, och vi gÀstade ihop nÄn gÄng live. DÀremellan hÀngde den som var ledig med den andra pÄ jobb, sÄ ja, jag levde mitt i Yngwiecirkusen i flera Är, pÄ turné etc.  Jag skymtar t ex fram backstage i Live in Leningrad videon.
 
17. Har du haft nÄgon kontakt alls med Yngwie pÄ senare Är eller Àr det helt kört pga nuvarande fru? Och skulle du ens vilja ha nÄn kontakt med honom?
Ingen kontakt alls lÀngre pga Ebru, eller April som hon kallar sig. Det Àr trÄkigt men inget jag gÄr runt och  funderar pÄ. Tycker mest synd om Yngwie som inte ens tillÄts trÀffa sin gulliga syster. Jag sjÀlv Àr en sÄn som Àr kompis med mina ex.
 
18. DÄ pÄ den tiden var ju bröderna Johansson med i Yngwies band. KÀnda pranksters som dom Àr sÄ antar jag att du varit med om en del genom Ären. Har du nÄn sÀrskild rolig historia du kan Äterge som kanske inte sÄ mÄnga hört?
Ha ha det sparar jag till den dÀr boken som x antal bokförlag vill att jag ska skriva.
 
19. Hur kaotiskt var det egentligen i erat hus i USA? Är det hela lite överdrivet eller var full fart hela tiden?
I Ten Oaks mansion i Miami Shores, som vi köpte dÄ vi skulle gifta oss och dÀr Yngwie fortfarande bor kvar, var det mycket fester. Jag kunde bli vÀckt av att nÄgon ringde och frÄgade efter Ozzy och sen snubbla ner i salongen och hitta Don Dokken sovande i soffan. Typ sÄ. Allt blir konstigt nog vardag till slut, men jag försöker alltid behÄlla den 14- Äriga Erikas nyfikenhet och fascination för folk jag beundrar. Livet blir sÄ mycket roligare om man Àr i kontakt med sitt tonÄriga hÄrdrockarjag med Sabbath - ryggtavla pÄ jeansvÀsten!
 Photocredit livebild: Harry B James
 
20. Vem skulle du sÀga Àr den trevligaste musikern du trÀffat, svenska respektive utlÀndska?
Alla hÄrdrockare med fÄ undantag Àr trevliga! Brent i Shinedown var sÄÄÄ artig och ödmjuk. Jeppe Strömblad i Cyhra och f d In Flames Àr en nÀra vÀn och en av dom mest godhjÀrtade mÀnniskorna pÄ denna jord.
 
21. Vem eller vilka skulle du sÀga Àr dom mest talangfulla musiker du nÄgonsin jobbat med?
Yngwie sÄklart, nyss nÀmnde Jeppe och alla fantastiska studiomusiker jag jobbat med, t ex Michael Palace
 
22. Vad var din drivkraft i unga Ă„r? Ära, berömmelse, kĂ€rlek till musiken eller alltihopa?
Musiken. Alltid musiken. Jag Àr helt ointresserad av att synas. Den biten Àr bara bensin till motorn som Àr musiken. PÄ gott och ont.
 
Jag radar upp nÄgra namn och sÄ tÀnkte jag du kunde skriva det första du tÀnker nÀr du lÀser deras namn.
 
23. Yngwie Malmsteen - Talang deluxe
24. Hasse Carlson (Noice) - Tragiskt
25. Ronnie James Dio (Dio, Black Sabbath) - Trevlig och  jordnÀra
26. Ozzy Osbourne (Black Sabbath, Ozzy) - Snorta tvÀttmedel ( inga följdfrÄgor tack...;)
27. Sebastian Bach (Skid Row) - SvartsjukebrÄk med Yngwie
28. Vince Neil (Mötley CrĂŒe) - Se förra svaret
29.  Joey Tempest (Europe) - VÄr schlagerduett i Rock Böttom podden
30. Lemmy (Motörhead) - ”You need your vitamins Erika, have some orangejuice with your vodka”
31. Leif Edling (Candlemass) - Warhoney pÄ Deaf, dumb & blonde
 
32. 1999 gjorde du en konsert i Japan för ca 10.000 pers! Vilket skulle bli din sista (för tillfĂ€llet) efter dĂ„ 6 album gjorda. Hur stor var du egentligen i Japan? Och vad var det som ïŹck dig att dĂ„ tröttna pĂ„ musikerlivet?
Jag har bara gjort promtionturnéer i Japan faktiskt men jag var stor dÀr, lÄg högt pÄ radiolistor och hade fans som bokstavligen stod i Äska och hÀllregn i timmar vid fönstren för att se pÄ nÀr jag Ät pÄ restaurang, bisarrt ha ha
 
33. Du ÄtervÀnde sÄ smÄningom med plattan  Deaf, Dumb & Blonde. Vad var det som gjorde att blev sugen pÄ att göra en platta igen?
Det var Jeppe Strömblad som tjatade tillrÀckligt lÀnge ha ha
 
34. Albumet Àr ju stjÀrnspÀckat med Mic Michaeli, Jesper Strömblad och Leif Edling. Var det gÀnget handplockat av dig eller hur gick det till?
HÄrdrock communityn Àr förvÄnansvÀrt incestuöst ha ha sÄ alla kÀnner pÄ nÄgot vis alla. NÀmnda musiker kÀnde jag, vi hade skrivit lÄtar ihop  förut o dyl sÄ det blev sÄ rÀtt naturligt.
Jesper Strömblad & Erika
 
35. Albumtiteln Deaf, Dumb & Blonde antar jag Àr smÄtt ironisk. Men var det sÄ mÄnga sÄg dig förr i tiden? Vilka fördomar har du stött pÄ?
Jag driver gÀrna med den bilden av mig sjÀlv. BÀttre förekomma Àn att förekommas! Att jag kan hugga ved, nacka höns och placera pengar Àr inget jag blandar in i min artistroll. Men, ja, okej dÄ, jag erkÀnner att hugger  ved i Gucci- jacka..!
Jag har ju varit kvinnlig pionjÀr i en tungt mansdominerad bransch i hela mitt yrkesliv och stöter fortfarande pÄ fördomar, gÀÀÀÀsp.... Förra veckan t ex sa nÄgon att jag inte skulle chatta om jobb dÄ jag har mens. Personen i frÄga hade misskött sitt jobb. Enough said.
 
36. Du driver nu Àven podcasten Rock Böttom med din kamrat Anders Tengner. Hur kom idén till att starta en podcast?
Det var min idé, jag Àr entreprenör och söker stÀndigt nya utmaningar och en folklig hÄrdrockpodd kÀndes bara sÄ  himla drömmigt kul. Och det blev det!
 
37. Du kÀnner ju redan mÄnga av dom ni intervjuat dÀr men Àr det nÄn sÀrskild gÀst du varit extra nöjd med? Jag Àlskade t ex att ha med Snowy Shaw, han Àr en underbar galning.  
F ö ser jag mest framÄt i poddgÀstlistan, vi har nÄgra namn som vi hoppas extra mycket pÄ att fÄ in i snar framtid; Sparzanza, Opeth t ex samt nÄgra utlÀndska akter t b a.
 
38. Vad har du för trix för att fÄ tyst pÄ Anders nÀr han sÀtter igÄng? ;-)
Att lÄta honom hÄllas ha ha! Annars Àr bÀsta tricket att bjuda in smÄtt egocentrerade pratkvarnar, Michael Schenker och Lips frÄn Anvil t ex
 
39. Finns det nÄgra nyare band du lyssnar pÄ och vill tipsa om?
Just nu lyssnar jag mycket pÄ Zeal & Ardor. O sÄ Àlskar jag nÀmnda Cyhra, det har jag gjort sen jag fick tjuvlyssna pÄ deras första demos. Jag blir ofta tipsad om och av band, gÄr pÄ en massa konserter och kör gÀrna random spellistor för att upptÀcka nya band. Till skillnad frÄn Anders som inte tycker att nÄt efter 1985 Àr vÀrt att lyssna pÄ ha ha.
 
40. Hur ser framtiden ut nu för dig? Blir det mer musik? Spelningar?
Jag gör nog bara nÄgot enstaka gÀstgig i Är, podden och förproduktionen till mitt nÀsta album Àr fokus nu. Jag har nÄgra  spÀnnande nya konstellationer för co- writes med vÀlkÀnda svenska hÄrdrockmusiker som jag Àr superotÄlig för att fÄ dra igÄng. Anders tycker dock att jag borde skaffa mig ett liv utanför jobbet ocksÄ, han försöker ju gifta bort mig helt ofiltrerat, sÄ i den bÀsta av  vÀrldar trÀffar jag nÄn pÄ jobbet. Utan Anders inblandning ha ha!
 
41. Jag tackar ödmjukast för din tid!! Avsluta hur du vill!
 Böttoms and horns up! Puss pÄ er!
 
 
 
Â