𝕭𝖆𝖘𝖙𝖆𝖗𝖉𝖘 𝖔𝖋 đ•­đ–”đ–đ–šđ–˜đ–‘Ă€đ–“

Danne McKenzie - Satan Takes A Holiday, Ex Mustasch

Kategori: AllmÀnt

1. Tjena! Hur Àr dagsformen?

Jotack! Inte sÄ illa! ;)

2. För dom som inte vet sÄ Àr du ju trumslagare. Kan du berÀtta lite om hur du kom in pÄ det instrumentet och spelar du fler instrument?

NĂ„gon gĂ„ng för lĂ€nge sen sĂ€nde SVT ett program med hĂ„rdrocksvideos. Det var vĂ€l ca en timme lĂ„ngt med band som Quiet Riot, Wendy O. Williams, Ozzy Osbourne, Scorpions och MÖTLEY CRÜE! Jag hade lĂ€st om Mötley i OKEJ och hade Shout at the Devil inspelad pĂ„ kassett sen tidigare och diggade dem skarpt. NĂ€r jag dĂ„ ca 10 Ă„r gammal fick se videon till Looks That Kill var jag helt sĂ„ld. Det var det ballaste jag nĂ„gonsin sett. LĂ€der, nitar, tjejer, eld, pentagram och tunggung, ja ni fattar! OCH Tommy Lee var den tuffaste snubben

i vÀrlden enligt mig. DÄ beslöt jag mig för att bli trummis! Jag ville vara som han.

Jag plinkar lite gitarr men inte mer Àn sÄ. Har valt att rikta in mig pÄ trummorna.

3. Fanns musiken i ditt barndomshem? NÄn förÀlder som spelade eller liknande?

Inte direkt. Farsan hade en gammal akustisk gura sedan tidigare som jag spelade lite pÄ dÄ och dÄ. Min morbror var trummis pÄ 60- och 70-talet. Men det var ju före min tid.

DÀremot var musiken alltid nÀrvarande och mina förÀldrar lyssnade mycket pÄ musik. BÄde hemma eller nÀr vi Äkte bil.

Farsan har en riktigt bra vinylsamling.

 
4.
Vilka band var det som fick dig att börja lyssna pÄ hÄrdare musik och vilka skulle du sÀga var dina trummisförebilder nÀr du vÀxte upp?

NÀr jag var fyra Är sÄ fick Kiss Destroyer av min Àldre syrra. Oj, oj, oj vad jag tyckte att det omslaget var coolt! Och fortfarande gör, ska tillÀggas. Det Àr ju  ett av de mest episka omslag pÄ ett album.

Jag lyssnade pÄ plattan varje dag i sÀkert ett Är och sprang runt och mimade och sjöng pÄ cowboyengelska. Hade ingen aning om vad dem sjöng, sÄ jag hÀrmade ju bara sÄsom jag tyckte det lÀt med engelska.

SÄ dÀr sattes grunden för min musiksmak.

Senare var det som sagt Mötley som ledde vidare till Ozzy och Bark at the Moon. Som den uppmÀrksamme kanske mÀrker sÄ kan man ana ett tema bland dessa nÀmnda band. Imagen och det teatrala. Farsan försökte förgÀves att fÄ mig att lyssna pÄ plattor frÄn hans samling, sÄsom Led Zeppelin, Deep Purple, Vanilla Fudge och Grand Funk Railroad. Dem var ju inget tuffa ju, tyckte jag! SÄg ju ut som vem som helst fast med lÄngt hÄr och mustascher. Det var först nÄgra Är senare jag fattade och började söka bakÄt i musikhistorien.

Trummisförebilder nÀr jag vÀxte upp: Tommy Lee som jag redan nÀmnt. Ian Paice, Chad Smith, Matt Cameron, John Bonham, Mike Bordin

Foto: Matt Canora

5. Finns det nÄgra av dagens trummisar som du tycker gör ett extra bra jobb pÄ trumpallen?

Absolut! Det finns massor med bra trummisar.

HÀr Àr nÄgra  favoriter nya som gamla som gett och ger mig inspiration utan nÄgon som helst rankning:

J-P Caster, Joey Castillo, Dave Grohl, Ziggaboo Modeliste, Cindy Blackman, Ricard Nettermalm, Gene Krupa, Matte Modin, Brann Dailor, Matt Helders

6.
Ditt efternamn McKenzie. Är det ditt riktiga namn eller kör du ett sĂ„ kallat stagename?

Det fÄr dem som intresserar sig forska vidare om. ;)

7.
MÄnga kÀnner nog till dig som före detta trummis i Mustasch. Hur gick det till nÀr du började spela med dom?

Det Àr ett klassiskt fall av att vara pÄ rÀtt plats vid rÀtt tillfÀlle. Jag hade lÀrt kÀnna Ralf sedan tidigare nÀr mitt gamla band  Jug McKenzie hade spelat pÄ nÄgon festival dÀr Àven Mustasch lirade. Ralf brukade hÀnga pÄ rockklubben/ restaurangen KGB i Stockholm och han hade sett mig lira dÀr och tyckte att jag var en bra trummis. Han ville att vi skulle starta ett litet projekt, dÀr han kunde lira  lÄtar som han inte tyckte passade in i Mustasch. En dag nÀr Ralf, Frida ( frÄn KGB ) och jag var ute och tog en fika fick Ralf reda pÄ att dem hade fÄtt ett gig som Mats " Dojan " Hansson ( första trummisen i Mustasch ) inte kunde vara med pÄ av nÄgon anledning. SÄ Ralf frÄgade: Danne kan inte du spela med oss dÄ??

SjÀlvklart sa jag! Ge mig en platta med lÄtar jag ska lÀra mig, sÄ lirar vi.

Sagt och gjort jag fick en cd med ca 20 lÄtar som jag satt och plankade. Sen repade vi en helg i min lokal. Ralf, Stam och jag innan gigget pÄ Malmöfestivalen Är 2007. Hannes som dÄ var gitarrist trÀffade jag första gÄngen pÄ plats i Malmö. " Tjena! Vi ska visst lira tillsammans idag " Efter det var jag stand-in trummis i ca 1,5 Är innan Dojan slutade i bandet och jag blev medlem.

 Foto:Mikael Andersson Scanpix

8. Du hann spela in tvĂ„ fullĂ€ngdare och nĂ„n singel innan du slutade i Mustasch. Detta avslöjade du i radio tillsammans med Ralf och dom andra. Du sa nĂ„t om att du och Ralf inte ska jobba ihop. Är han enligt dig svĂ„r att jobba med? Eller var det tvĂ„ för starka viljor i samma rum? Är ni fortfarande polare?

Jag spelade in tre plattor med Mustasch. Den sjÀlvbetitlade " Mustasch " och Àven " The New Sound of the True Best " som Àr nyinspelningar av gamla lÄtar plus en ny lÄt och jag spelade in " Sounds Like Hell, Looks Like Heaven.

Det Àr aldrig en persons fel att tvÄ tryter och om jag rannsakar mig sjÀlv sÄ var jag nog inte den smidigaste att jobba med heller alla gÄnger. SÄ ja, det var nog tvÄ starka viljor som inte riktigt kunde enas. Vi var polare innan men nÀr vi jobbade ihop blev det tjafsigt och det var bÀttre att gÄ skilda vÀgar.

Vi Àr fortfarande kompisar och ses lite dÄ och dÄ.

9.
Du spelar nu med Satan Takes A Holiday. Är det gamla polare eller hur gick det till nĂ€r du började spela med dom?

Ja, jag har kÀnt Fred och Johannes sedan de startade bandet och har hela tiden gillat vad de gör musikaliskt. Johannes och jag har Àven ett annat band som vi kallar för Cable Hogs som har funnits ungefÀr lika lÀnge som STAH.

Instrumental surfrock med bara gitarr och trummor.

NÀr Svante slutade i bandet frÄgade de om jag var sugen att lira med dem och det var jag ju sjÀlvklart.

 Satan Takes A Holiday
10.
Hur skulle du beskriva eran musik?

SvÀngig, tajt, ösig, rock nŽroll med inslag av garage och punk!

11.
Har nÄgra fler musikaliska Ätagande eller Àr det bara Satan Takes A Holiday som gÀller nu?

STAH Àr min huvudprioritering men som jag nÀmnde tidigare har jag ju duobandet Cable Hogs. Jag spelar Àven med Martin Rubashov, Denimgoat och ett blueband vid namn Free Jon McKenzie Band. Sen hjÀlper jag Àven band som behöver trummis till gig eller inspelning.

Jag Àr musikant och vill spela sÄ mycket jag bara kan och hinner med. GÀrna olika genrer och med olika musiker. Det Àr sÄ man utvecklas och lÀr sig nya saker.

12. Jag kĂ€nner Ă€ven till dig genom att jag följer eran podcast Rockhyllan som du har tillsammans med Anders Hafslund och Pastor AndrĂ© som jag mĂ„ste sĂ€ga Ă€r den bĂ€sta svenska rockpodcasten jag hittat hittils. Är detta folk du kĂ€nde sen tidigare eller hur kom du in pĂ„ detta?

Vad roligt att du gillar Rockhyllan!

Vi alla tre jobbade tidigare pÄ Bandit Rock och det var dÀr vi trÀffades. NÀr Anders och jag slutade pÄ Bandit sÄ ville vi ÀndÄ göra nÄgot med radio och vi startade dÄ Rockhyllan.

13.
Jag tycker att ni fÄr in en bra blandning i Rockhyllan med Pastorns mer extrema musiksmak, din lite mer rockbaserade och Hafslunds... ja Kiss :-) Jag lyssnade pÄ en annan svensk hÄrdrockspodcast (behöver inte nÀmna vilken) dÀr gÀsten skulle vÀlja fem lÄtar som betytt nÄt för honom. Han valde bla Demon - Night of the demon. NÄn In Flames tror jag och nÄt mer. Programledarna valde bla Laleh och Johnossi??!! DÄ kÀnner jag att man nog inte ska ha en "rock"podcast. Vad tycker du om det och hur lÀgger ni sjÀlva upp eran podcast som enligt mig fÄr till en bra blandning med bra RIKTIGA rock/metallÄtar?

Ja jag vet inte riktigt. Man gör vÀl pÄ olika sÀtt, antar jag. Allt vi gör i Rockhyllan handlar ju inte om rock men vi anknyter alltid pÄ ett eller annat sÀtt till Rock och vÄra musiktips Àr ju rock. Men om jag skulle vilja tipsa om nÄgot som gemene man inte skulle kategorisera som rock sÄ har jag ju nÄgon tanke och plan bakom det. Eller sÄ tycker jag bara att det Àr en bra lÄt som jag vill tipsa om och dÄ gör jag det. Det Àr Rock nŽ Roll att inte göra som alla andra.

 Danne, Anders & Pastorn

14. Vilket band existerande eller upplöst skulle du vilja ha spelat med och varför om du fick vÀlja fritt?

Om Josh Homme frÄn Queens of the Stone Age skulle ringa sÄ hade jag inte tackat nej. Fantastiskt band tycker jag. Men jag skulle gÀrna spela med Mark Lanegan och Tom Waits ocksÄ.

Lanegan verkar visserligen vara en riktig surgubbe men jag gillar hans musik.

15.
Finns det nÄgra band som mÄnga kanske har missat som du skulle vilja tipsa om?

Jag sÄg Sean Wheeler och Zander Schloss som förÄkare Ät Mark Lanegan för nÄgra Är sedan pÄ Debaser Strand i Sthlm. Visste inte om att det skulle vara nÄgot förband men blev helt golvad över hur bra de var!

Det var bara dem tvÄ pÄ scenen. Sean Wheeler sjunger och Zander Schloss lirar akustisk gitarr. Helt grymt gig.

Jag var bara tvungen att köpa plattan. Kolla in!

16. Vad Àr det konstigaste du sett pÄ turné?

Jag har funderat pÄ den den frÄgan och kan inte komma pÄ nÄgot sÀrskilt konstigt. Men jag kan berÀtta om en konstig företeelse som bara hÀnder i Finland. Vid flertalet tillfÀllen nÀr jag lirat dÀr sÄ stÄr det nÄgra snubbar hÀr och var som pekar finger mot oss pÄ scenen. Först tÀnker jag att varför stÄr du dÀr och pekar finger istÀllet för att bara gÄ hÀrifrÄn om du inte gillar oss. Men efter ett tag ser jag att dem stÄr och diggar och sjunger med, men fortfarande med lÄngfingret i vÀdret. Skumt!

17.
Har du rÄkat ut för nÄgra riktiga missöden pÄ nÄgra spelningar?

Inte Àn! Peppar peppar ta i trÀ.

18. Vilka artister snurrar mest pÄ din skivspelare just för tillfÀllet?

Iggy Pop, Tom Waits, The Cramps, Dr John

19. MÄnga av dom stora hjÀltarna har gÄtt ur tiden. Tex Lemmy och Dio och mÄnga andra som Alice Cooper och Ozzy börjar bli till Ären. Tror du vi nÄnsin kommer fÄ sÄna stora hÄrdrockshjÀltar igen och vilka skulle det vara i sÄ fall?

Ja du, svĂ„r frĂ„ga. Men jag vill vara positiv i den frĂ„gan och sĂ€ga att jag tror det men kan inte sĂ€ga vilka det skulle vara. Det kommer alltid finnas rockhjĂ€ltar. Åtminstone hoppas jag det.

20.
Vad har du pÄ gÄng nu den nÀrmaste tiden? Kan man se dig spela snart?

24:e februari slÀpper Satan Takes A Holiday ett nytt album och dÄ ska vi ha releasefest i Göteborg. 3/3 har vi releasefest i Stockholm. Sen ska vi ut pÄ turné runt om i Sverige sÄ hÄll

ögonen öppna.

Jag tror att folk kommer fÄ höra en hel del av Satan Takes A Holiday detta Är.

Satan Takes A Holiday - The Beat - https://www.youtube.com/watch?v=z1Tbdnsr-cU

Satan Takes A Holiday pÄ Facebook - https://www.facebook.com/#!/satantakesaholiday/?fref=ts

Rockhyllan Podcast pÄ facebook - https://www.facebook.com/rockhyllan/?ref=ts&fref=ts